1 ekor
ayam ~ dipotong kecil
3 ulas
bawang putih ~ ditumbuk
1 batang
serai ~ ditumbuk
1 inci
halia ~ ditumbuk
Sedikit
lada sulah
1 sudu
besar sos tiram
1 sudu
besar kicap pekat
1 sudu
kecil minyak bijan
Garam
secukup rasa
Sedikit
serbuk pati ayam ~ kalau suka
Cara
penyediaan Nasi Ayam Kukus :
1.
Campurkan semua bahan dan perap ayam semalaman atau 3-4 jam.
2. Kukus
ayam yang sudah diperap ini dalam kukusan dan kukuslah sehingga ayam masak.
*Semasa
mengukus, ayam akan mengeluarkan air dan minyaknya sendiri seterusnya
menghasilkan sedikit kuah. Kuah ini dijadikan sos kicap utk nasi ayam.
Bahan Untuk
nasi :
2 cawan
beras
3 cawan
air ~ jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
2 ulas
bawang putih - ditumbuk
1 cm halia
- ditumbuk
1/2 sudu
kecil garam
1 sudu
kecik serbuk pati ayam
1 sudu
besar majerin
1 sudu
besar minyak masak
Cara
penyediaan Nasi :
1. Beras
dibersihkan kemudian ditoskan.
2.
Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga
wangi
3.
Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air, garam dan serbuk pati
ayam.
4. Tanak
hingga masak.
* Nasi ini
tidak menggunakan air rebusan ayam. Jadi saya meletakkan serbuk pati ayam utk
menambah perasa ayam di dalam nasi.
Sos cili Nasi Ayam Kukus :
10 biji
cili merah
2 ulas
bawang putih
2 sudu
besar cuka atau jus limau nipis
1 sudu
kecil serbuk pati ayam
1 cawan
air
Gula dan
garam secukupnya
Cara
penyediaan Sos Nasi Ayam Kukus :
Kisar cili
bersama bahan-bahan diatas sehingga halus dan didihkan sebentar.
Bahan
sampingan ~ dihiris
1 biji
salad
1 batang
timun
2 biji
tomato
0 Response to "Resep Cara membuat Nasi Ayam Kukus"